Nutritional status of children in indigenous communities in Mexico: Systematic Review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.36881/ma.v1i1.639

Keywords:

Violencia, acoso, prevención, instituciones educativas, cultura

Abstract

The objective of this review was to analyze the information available on the nutritional status of the child population living in indigenous communities in Mexico. The search for articles between 2016-2022 in English and Spanish was carried out in different databases, using combinations of keywords under the MeSH descriptors. As results, 1085 researchers were identified, of which 985 were considered potential and only 13 adhered to the inclusion criteria. Which were carried out in indigenous communities of Mexico, highlighting prevalence of overweight and/or obesity: Maya (50.9%), Mam (29.3%), Teenek (26.3%), Otomí (28.4%). It is concluded that the studies show the importance of implementing strategies aimed at improving eating habits and practices in the child population with economic inequalities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguaiza-Pichasaca, M.E., Piñero-Corredor, M.P., Contreras-Briceño, J.I., & Quintero de Contreras, Angela María. (2022). Prevalencia de parasitosis intestinal, condiciones sociosanitarias y estado nutricional de niños indígenas de Ecuador. Casmera, 50, e5035251. https://doi.org/10.5281/zenodo.5824422

Azcorra, H., Vázquez-Vázquez, A., Baqueiro-Cárdenas, J.E., & Salazar-Rendón, J.C. (2016). Crecimiento y estado nutricional de escolares de tres comunidades de Yucatán, México. Archivos Latinoamericaron de Nutrición, 66(2), 132-142. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0004-06222016000200006&script=sci_abstract

Balderrama-Díaz, R., Guzmán-Saldaña, R., Romero-Palencia, A., & Galván, Marcos. (2018). Prácticas alimentarias de mujeres indígenas en función del estado nutricio y sexo de sus hijos/as. Revista mexicana de trastornos alimentarios, 9(2), 183-195. https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2018.2.507

Consejo Nacional de la Evaluación de la Política de Desarrollo Social [CONEVAL]. (2019). Pobreza en México. https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/PobrezaInicio.aspx

Cuevas-Nasu, L., Gaona-Pineda, E.B., Rodríguez-Ramírez, S., Morales-Ruán, M., González-Castell, L.D., García-Feregrino, R., Gómez-Acosta, L.M., Ávila-Arcos, M.A., Shamah-Levy, T., & Rivera-Dommarco, J. (2019). Desnutrición crónica en población infantil de localidades con menos de 100 000 habitantes en México. Salud Pública de México, 61(6), 833-840. https://doi.org/10.21149/10642

Degrai-Zapata, G., Moguel-Ceballo, J.E., Acuña-Lara, J.P Torres-Zapata, A.E., & Zarza-García, A. (2020). Estado nutricio en preescolares y escolares mediante indicadores antropométricos en Ciudad del Carmen, Campeche, México. Horizonte sanitario, 19(2). https://doi.org/10.19136/hs.a19n2.3681

Dinkel, D., Hanson, D., Koehler, K., Anderson, B., Kyvelidou, A., Bice, M., Wallen, J., Bagenda, D.,Janay, L., & Pressler, J. Descripción general de la metodología de evaluación de las variables relacionadas con la obesidad en bebés en riesgo. Nutrición y Salud . 2018;24(1):47-59. https://doi.org/10.1177/0260106017732268

Encuesta Nacional de Salud y Nutrición [ENSANUT]. (2018). Presentación de resultados. https://ensanut.insp.mx/encuestas/ensanut2018/doctos/informes/ensanut_2018_presentacion_resultados.pdf

Ferreira, G.I., Urrutia, G., & Alonso-Coello, P. (2011). Revisiones sistemáticas y metaanálisis: bases conceptuales e interpretación. Revista Española de Cardiología, 64(8), 688-96.

Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia [UNICEF]. (2020). Prevención del sobrepeso y la obesidad en niños, niñas y adolescentes. https://www.unicef.org/media/96096/file/Overweight-Guidance-2020-ES.pdf

García-Pura, C., González-Jiménez E., Meléndez-Torres, J., Garcia, P. & García-García, C. (2017). Estudio de la situación nutricional y hábitos alimentarios de escolares de diferentes comunidades indígenas del municipio de Ixhuatlán de Madero, Estado de Veracruz (México). Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 67 (4). https://www.alanrevista.org/ediciones/2017/4/art-1/

Lozada-Tequeanes, A.L., García-Guerra, A., Mejía-Rodríguez, F., & Bonvecchio-Arenas, A. (2021). Talla baja y sobrepeso en menores de 5 años que habitan la Sierra Tarahumara, México. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 7(4), 252-262. https://doi.org/10.37527/2021.71.4.002

Luna-Hernández, J.F., Ramírez-Díaz, M.P., Guerrero-Contreras I., Guevara-Santillán R., Marín-Velázquez J., & Jiménez-Avendaño, E. (2020) Evaluación del estado nutricional de niños en edad escolar de dos localidades indígenas de Oaxaca. Revista Salud Pública y Nutrición, 19 (1), 1-9.

Marín-Arias, L., Zamora-Salas, J.D., & Laclé-Murray, R. (2019). Relación entre indicadores antropométricos y masa grasa medida por deuterio en escolares costarricenses. Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana, 53(3), 307-314. https://www.redalyc.org/journal/535/53562084010/movil/

Matos, S.A., Amorim, L.D., Campos, A. C., Barreto, M. L., Rodríguez, L. C., Morejón, & Y. A… Cooper, P. J. (2017). Patrones de crecimiento en la primera infancia: Mejores trayectorias en afroecuatorianos independientemente del sexo y factores socioeconómicos. Investigación sobre nutrición, 44, 51–59. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.06.003

Mena-Espino, X., Tavera Cortés, M.E., Jiménez-García, M., Sandoval-Gómez, R.J., & Luis-Sánchez, E.M. (2021). Análisis del costo económico generado por los problemas nutricionales en una comunidad indígena: Caso de estudio en niños de Tepelmeme, Oaxaca, México. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 41(3), 123-129. https://doi.org/10.12873/413mena

Mendez, N., Barrera-Pérez, T. L. M., Palma-Solis, M., Zavala-Castro, J., Dickinson, F., Azcorra, H., & Prelip, M. (2015). Ethnicity And Income Impact On Bmi And Stature Of School Children Living In Urban Southern Mexico. Journal Of Biosocial Science, 48(02), 143–157. https://doi.org/10.1017/s0021932015000127

Moher, D., Liberati, A., Tetzlaff, J., Altman, D.G. (2009). PRISMA Group. Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: the PRISMA statement. PLoS Med, 6(7):e1000097. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1000097

Morales-González, F., Cabrera Jiménez, M., Andrade-Cabrera, I. A., Torres-Pineda, V. (2020). Detección del Estado nutricional en niños de educación preescolar, mediante indicadores antropométricos. Revista Especializada en Ciencias de la Salud, 23(1-2), 65-73. https://www.revistas.unam.mx/index.php/vertientes/article/view/81037

Ochoa-Díaz-López, H., García-Parra, E., Flores-Guillén, E., García-Miranda, R., & Solís-Hernández, R. (2017). Evaluación del estado nutricional en menores de 5 años: concordancia entre índices antropométricos en población indígena de Chiapas (México). Nutrición Hospitalaria, 34(4), 820-826. https://dx.doi.org/10.20960/nh.700

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2019). Nutrición. https://www.fao.org/nutrition/es/

Organización Mundial de la Salud [OMS]. (2021). Malnutrición. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition

Pacheco-Cruz, R., Mota-Magaña, L., & Luna-Silva, C. (2017). Estado Nutricio, Nivel de Hemoglobina y Calidad de la Dieta en Niños Menores de 5 Años de Zonas Rurales de Ejutla de Crespo y Coatecas Altas, Oaxaca. Salud y Administración, 4(12), 3-14. http://www.unsis.edu.mx/revista/doc/vol4num12/1_Estado_Nutricio.pdf

Regalado-Ruiz L.A., Del-Ángel-Escalonab, A., Ramos-Rodríguezc, R.M., Vázquez-Arévalod, R., & Mancilla-Díaz, J.M. (2020). Condición nutricional de escolares indígenas otomíes en situación de alta marginación. Enfermaría Universitaria, 17(4). https://doi.org/10.22201/eneo.23958421e.2020.4.846

Rivera, J., Rojas, L., Maury-Sintjago, E., Rodríguez-Fernández, A., & Parra-Flores, J. (2022). Malnutrición por exceso en niños de 5 a 10 años y su asociación con el estado nutricional pre y gestacional, lactancia y patología maternas. Revista chilena de nutrición, 49(4), 468-475. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182022000500468

Sánchez-Alemán, M.A., Gutiérrez-Pérez, I.A., Díaz-Salgado, N., Zaragoza-García, O., Olamendi-Portugal, M., Castro-Alarcón, N.; Parra-Rojas, I., & Guzmán-Guzmán, I.P. (2021). Low eroprevalence of Measles-Specific IgG in Children of Three Ethnic Groups from Mexico: Influence of Age, Sex, Malnutrition and Family Size. Vaccines, 9, (295). https://doi.org/10.3390/vaccines9030295

Sanchez‐Escobedo, S., Azcorra, H., Bogin, B., Hoogesteijn, A. L., Sámano, R., Varela‐Silva, M. I., & Dickinson, F. (2020). Birth weight, birth order, and age at first solid food introduction influence child growth and body composition in 6‐ to 8‐year‐old Maya children: The importance of the first 1000 days of life. American Journal of Human Biology. https://doi.org/10.1002/ajhb.23385

Torres, F., & Rojas, A. (2018). Obesidad y salud pública en México: transformación del patrón hegemónico de oferta-demanda de alimentos. Problemas Del Desarrollo. Revista Latinoamericana de Economía, 49(193). https://doi.org/10.22201/iiec.20078951e.2018

Velasco-Torres, M., Cantellano-Rodríguez, H., & Carmona-Silva, J.L. (2020). Formas de malnutrición regional en México en el marco de un desarrollo sostenible. Revista de Estudios Sociales, 30(55), 4-21. https://doi.org/10.24836/es.v30i55.848

Villena-Esponera, M.P. (2019). Conflicto, migración e inseguridad alimentaria. Diseño y validación de herramientas para determinar el estado de inseguridad alimentaria y nutricional de población indígena desplazada en Ecuador [Tesis de doctorado]. Universidad de Córdoba.

Published

2022-12-30

How to Cite

Miranda-Cota, G. A., Ortiz-Félix , R. E., Miranda-Félix, P. E., Ramírez-Jaime, L. E., Heredia-Morales, M., & Buichia-Sombra, F. G. (2022). Nutritional status of children in indigenous communities in Mexico: Systematic Review. Mujer Andina, 1(1), 65–75. https://doi.org/10.36881/ma.v1i1.639