Biotic indicators of climate change: passion fruit and coffee cases

Biotic indicators of climate change: passion fruit and coffee cases

Authors

  • Juan Eduardo Gil Mora Escuela de Post Grado, Universidad Andina del Cusco, Cusco, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.36881/yachay.v8i1.130

Keywords:

climate change, Environmental requirements, Phenology, Precipitation, Productivity

Abstract

Agricultural activity constitutes a sector of interest in Perú; 73% of the rural EAP is dedicated to this activity, the currencies generated reach U.S. $ 1,800 million; it is highly vulnerable to climate change. Agriculture is affected by water scarcity, due to the water dependence of snowy and wetlands. The work was carried out in the high Amazon of Cusco, in La Convention, two typical crops with consequences on the peasant economy were evaluated; the passion fruit (Passiflora ligularis juss) and the coffee tree (Coffea arabica) that in the last three decades have suffered consequences of climate change in the micro basins of the Saqqara and Yanatile rivers in the district of Santa Teresa; the effects are the attack of plagues and diseases, the low yield; because of this, today these cultivars are developed at 2,300 m.a.s.l., which were previously harvested at 1,500 m. of altitude.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alvarado S., Melvin; Rojas C., Gilberto. (1994). Cultivo y Beneficiado del café, EUNED, San José, Costa Rica. Pag. 11-15, 109-115.

Castañeda et al. (2007). Estudio del sistema de producción de café (Coffea arabica L.) en la región Frailesca, Chiapas. México. 75 pag.

Castro L.E. (2003). Guía básica para el establecimiento y mantenimiento del cultivo de la granadilla (Passiflora ligulares). ASOHOFRUCOL. Bogotá. 75 Pag.

CONAFRUT. (1996). Aspectos de la producción de la granadilla, manejo en poscosecha y comercialización. Boletín Técnico N° 01. CONAFRUT Perú. Lima.

Gil Mora, J.E; Ortega Dueñas, R; Caparó Calderón, A; et al. (1999). Desarrollo sustentable en la microcuenca del río Sacsara. En Desarrollo Rural Alternativo. UNSAAC; Cusco. Pag. 155-185.

IICA. (2004). Cadena Agroindustrial del café en Nicaragua. Managua. 77 pag.

Lara, L. (2005). Efectos de la altitud, sombra, producción y fertilización sobre la calidad del café (Coffea arabica L.) producido en sistemas agroforestales de la zona cafetalera nor central de Nicaragua. Tesis Magíster Scientiae. CATIE. Escuela de Posgrado.

López R, J.A. (2006). Las Passiflora, su potencial comercial y problemática sanitaria, Memorias XXXIII congreso de Entomología SOCOLEN, Manizales. 161- 171. Pag.

MINAG. (2010). Taller Nacional de Adaptación al Cambio Climático. Exposición de Manuel Leiva. Lima.

Ocampo M, L.E; Cardona G, W; Yépez R, F; Velilla G, J. A. (1993). Publicación técnica N° 19. Manejo Integrado de las plagas y enfermedades en el cultivo de la Granadilla, ICA. Secretaria de Antioquia, Medellín. 26-41 pag.

Proyecto: Adaptación al Impacto del Retroceso Acelerado de Glaciares en los Andes Tropicales-PRAA-Perú. (2010). Caracterización y aptitud agroclimática de los cultivos de café, granadilla y palto en la subcuenca de Santa Teresa, Cusco. SENAMHI-MINAM. Lima.

Rivera B, Miranda D; et Al. (2002). Manejo Integral del cultivo de la Granadilla (Passiflora ligularis Juss). Universidad de Caldas. Manizales.130 pag.

SENAMHI. (2013). Escenarios de cambio climático en el Perú al 2050. Lima.

Published

2019-12-12

How to Cite

Gil Mora, J. E. (2019). Biotic indicators of climate change: passion fruit and coffee cases: Biotic indicators of climate change: passion fruit and coffee cases. Yachay, 8(1), 522–529. https://doi.org/10.36881/yachay.v8i1.130